О Косидби
У крајевима са развијеним сточарством, косидба је била посебно значајна одувек, јер се на овај начин обезбеђивала летина. Да би се посао што успешније завршио, људи су се окупљали и организовале су се мобе. Тако су заједно обављали овај посао, али је то била прилика и за дружење, и наравно, чашћавање на крају завршеног посла. Косидба на Рајцу је заправо завршетак једне такве мобе, која је до дана данашњег очувала традиционални карактер, уз наравно прилагођавање потребама туризма.

Некадашњи народни обичај узајамног помагања на селу приликом великих радова лети, који је у Србији потпуно ишчезао, оживи једино у јулу на планини Рајац, код Љига, прве недеље по Петровдану. Тада, већ више од пола века, у сећање на мобу, организује се Косидба на Рајцу. Најбољи косци из целе регије надмећу се за престижну награду – Златну косу.

Прво такмичење косаца на Рајцу, али и велики народни вашар, збили су 1892. године. Тек касније, шездесетих година прошлог века, јавила се идеја да Косидба на Рајцу постане туристичка манифестација.

У сточарским крајевима један од најважнијих послова била је косидба. У стара времена летина се сакупљала уз помоћ моба, када би се косци окупљали једни код других да заједнички ураде тежак и важан посао. Мобе су, тако, биле израз живота једне сеоске заједнице.

Косидба на Рајцу није само такмичење косача, већ и приказ традиције: од окупљања косача, здравичара, трубача, водоноша, до косачког ручка на трави и културно забавног програма.

Смотра има и међународни карактер. На Косидби су до сада учествовали косци из Француске, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске, Норвешке… Сваке године учествују најбољи косци из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Златну косу до сада је највише, чак седам пута – освајао Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

Сем најбољег косца – коме се мери брзина, ширина, квалитет, уједначеност откоса, бира се и ђидија или козбаша, косац који се најлепше одева, пева, игра, има најлепши стас…

Овогодишња приредба почиње обичајем да ђидија косу откује онолико пута колико је до тада манифестација одржано. Потом, дефиле косаца стиже на ливаде за кошење, а пре такмичења традиционално се приређује ревијално кошење траве.

Косидбу на Рајцу посети неколико десетина хиљада туриста из Србије и окружења.

Related Post

Иво АндрићИво АндрићКосаПазарни дан у касаби пун је свакојаких шумова и звукова, рике говеда, блејања стоке, пословне вике и људских дозивања. Али изнад свега тога чује се кроз главну чаршију метални звук;

Програм 2023Програм 2023ПЕТАК, 14.07.2023.17.00 Рајачки вашар21.00 Концерт СУБОТА, 15.07.2023.12.00 Отварање изложбе пољопривредне механизације19.30 Концерт 20.00 Фестивал фолклорних ансамбала домаћин КУД ”Љиг” из Љига21.00 Концерт НЕДЕЉА, 15.07.2023.09.00 Окупљање косача10.00 Косачка здравица, наступ певача,

Прва КосидбаПрва КосидбаПрво такмичење косача на Рајцу се одржало када и први народни вашар, 1892. године. Како у стара времена, тако и данас, Косидба на Рајцу се увек одржава прве недеље после